31.Ulusal Kimya Kongresi , İstanbul, Türkiye, 10 - 13 Eylül 2019, ss.351
Biyosentez ile nanopartiküllerin
üretilmesi basit, daha az toksik ve çevre dostu bir yöntemdir (Bar vd.,2009).
Bitki ekstrelerinin kullanımı da dahil olmak üzere nanopartiküllerin yeşil
sentezi, fiziksel ve kimyasal yöntemlere alternatif olarak büyük ilgi
görmüştür. Enginar (Cynarae folium) ekstraktının içerdiği biyobileşenlerin
anti-oksidan, anti-inflamatuvar, anti-alerjik, karsinom aktivite gösterdiği
bilinmektedir (Nassar vd.,2013). Enginar ekstraktının klorojenik asit,
luteolin, kafeik asit türevleri, flavanoidler gibi metabolitlerce zengin bir
içeriğe sahip olduğu bildirilmiştir (Tang vd.,2017).
Bu çalışmada yüksek polifenol
içeriği olan enginar yaprakları kullanılarak yeşil sentez ile farklı koşullarda
(bitki ekstraktı miktarı/Zn(CH3COO)2 oranı, süre, pH, sıcaklık) çinko oksit
nanopartiküller sentezlenmiştir. Ayrıca farklı kalsinasyon sıcaklıklarının ZnO
nanopartiküllerin boyutuna etkisi de araştırılmıştır. Sentezlenen ZnO nanopartiküller,
UV – VIS absorpsiyon spektroskopisi, FT-IR ve SEM analizleri ile karakterize
edilmiştir. Stabil nanopartikül eldesi için optimum koşullar saptanmıştır.
Enginar yaprakları sulu ekstraktı
kullanılarak ZnONPs’in yeşil sentezi kimyasal yöntemlere bir alternatif
olabilir ve üretilen ZnONPs; biyomedikal, kozmetik endüstrileri, biyoteknoloji,
sensörler, ilaç sanayi, suların arıtılması gibi uygulama alanlarında
kullanılabilir. Bu yeni çevre dostu sentez yaklaşımı, büyük ölçekli ticari
üretime uygun ucuz ve kullanışlı bir tekniktir.
Şekil 1. ZnO Nanopartiküllerinin
Sentez Adımları
Anahtar kelimeler: Çinko oksit,
nanopartikül, cynarae folium, enginar yaprağı, biyosentez, yeşil sentez
Referanslar
Bar, H., Bhui, D. K., Sahoo, G.
P., Sarkar, P., De, S. P., & Misra, A. (2009). Green synthesis of silver
nanoparticles using latex of Jatropha curcas. Colloids and surfaces A:
Physicochemical and engineering aspects, 339(1-3), 134-139.
Nassar, M. I., Mohamed, T. K.,
Elshamy, A. I., El‐Toumy, S. A., Lateef, A. M. A., & Farrag, A. R. H.
(2013). Chemical constituents and anti‐ulcerogenic potential of the scales of
Cynara scolymus (artichoke) heads. Journal of the Science of Food and
Agriculture, 93(10),2494-2501.
Tang, X., Wei, R., Deng, A.,
& Lei, T. (2017). Protective effects of ethanolic extracts from artichoke,
an edible herbal medicine, against acute alcohol-induced liver injury in mice.
Nutrients, 9(9), 1000.