Hatay’daki Suriyeli Mültecilerin Girişimcilik Alanındaki Deneyimleri ve Mekânsal Faktörler


Creative Commons License

Karan O., Çakır B., Kurtarır E.

GÖÇ DERGİSİ, cilt.7, sa.1, ss.77-94, 2020 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 7 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.33182/gd.v7i1.681
  • Dergi Adı: GÖÇ DERGİSİ
  • Sayfa Sayıları: ss.77-94

Özet

Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ,
Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını
işlemselleştirerek katkıda
bulunmayı amaçlamaktadır.
Araştırmanın temel sorusu, farklı ilçelerin
demografik ve sosyo
kültürel yapısının Suriyeli mültecilerin küçük işletme deneyimlerini nasıl
etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın i
lçelerinde
bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine
mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin
yapısını hesaba katmadığı, sadece Suriyeli
mültecilerin girişimcilik stratejilerine, özelliklerine,
oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların
bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı
laştıkları
zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri ve adaptasyon süreci
farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar
yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci,
farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri,
deneyimleri ve “entegrasyon”
stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir
.
Anahtar kelimeler
:
Suriyeli mülteciler; girişimcilik deneyimleri; mekansal faktörler; Hatay
Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ,
Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını
işlemselleştirerek katkıda
bulunmayı amaçlamaktadır.
Araştırmanın temel sorusu, farklı ilçelerin
demografik ve sosyo
kültürel yapısının Suriyeli mültecilerin küçük işletme deneyimlerini nasıl
etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın i
lçelerinde
bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine
mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin
yapısını hesaba katmadığı, sadece Suriyeli
mültecilerin girişimcilik stratejilerine, özelliklerine,
oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların
bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı
laştıkları
zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri ve adaptasyon süreci
farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar
yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci,
farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri,
deneyimleri ve “entegrasyon”
stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir
.
Anahtar kelimeler
:
Suriyeli mülteciler; girişimcilik deneyimleri; mekansal faktörler; Hatay
Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ,
Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını
işlemselleştirerek katkıda
bulunmayı amaçlamaktadır.
Araştırmanın temel sorusu, farklı ilçelerin
demografik ve sosyo
kültürel yapısının Suriyeli mültecilerin küçük işletme deneyimlerini nasıl
etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın i
lçelerinde
bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine
mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin
yapısını hesaba katmadığı, sadece Suriyeli
mültecilerin girişimcilik stratejilerine, özelliklerine,
oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların
bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı
laştıkları
zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri ve adaptasyon süreci
farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar
yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci,
farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri,
deneyimleri ve “entegrasyon”
stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir
.
Anahtar kelimeler
:
Suriyeli mülteciler; girişimcilik deneyimleri; mekansal faktörler; Hatay

Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ, Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını işlemselleştirerek  katkıda bulunmayı  amaçlamaktadır. Araştırmanın  temel  sorusu,  farklı  ilçelerin demografik   ve   sosyo–kültürel  yapısının  Suriyeli  mültecilerin  küçük  işletme  deneyimlerini  nasıl etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın ilçelerinde bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin yapısını  hesaba  katmadığı,  sadece  Suriyeli mültecilerin  girişimcilik  stratejilerine, özelliklerine, oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı laştıkları zorlukları  ve  bunların  üstesinden  gelmek  için  geliştirdikleri  stratejileri  ve  adaptasyon  süreci farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci, farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri, deneyimleri ve “entegrasyon” stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir.

Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ,
Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını
işlemselleştirerek katkıda
bulunmayı amaçlamaktadır.
Araştırmanın temel sorusu, farklı ilçelerin
demografik ve sosyo
kültürel yapısının Suriyeli mültecilerin küçük işletme deneyimlerini nasıl
etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın i
lçelerinde
bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine
mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin
yapısını hesaba katmadığı, sadece Suriyeli
mültecilerin girişimcilik stratejilerine, özelliklerine,
oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların
bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı
laştıkları
zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri ve adaptasyon süreci
farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar
yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci,
farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri,
deneyimleri ve “entegrasyon”
stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir
.
Anahtar kelimeler
:
Suriyeli mülteciler; girişimcilik deneyimleri; mekansal faktörler; Hatay
Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ,
Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını
işlemselleştirerek katkıda
bulunmayı amaçlamaktadır.
Araştırmanın temel sorusu, farklı ilçelerin
demografik ve sosyo
kültürel yapısının Suriyeli mültecilerin küçük işletme deneyimlerini nasıl
etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın i
lçelerinde
bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine
mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin
yapısını hesaba katmadığı, sadece Suriyeli
mültecilerin girişimcilik stratejilerine, özelliklerine,
oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların
bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı
laştıkları
zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri ve adaptasyon süreci
farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar
yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci,
farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri,
deneyimleri ve “entegrasyon”
stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir
.
Anahtar kelimeler
:
Suriyeli mülteciler; girişimcilik deneyimleri; mekansal faktörler; Hatay
Bu yazı, Türkiye’de yeni yeni gelişen göçmen küçük işletme sahipleri yazınına, Hatay’ın Samandağ,
Defne, Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya ilçelerinde yapılan alan çalışmasını Bourdieu’nun alan kuramını
işlemselleştirerek katkıda
bulunmayı amaçlamaktadır.
Araştırmanın temel sorusu, farklı ilçelerin
demografik ve sosyo
kültürel yapısının Suriyeli mültecilerin küçük işletme deneyimlerini nasıl
etkilediğidir. Saha çalışması, saha gözlemleri, 30 küçük işletmecinin yanı sıra Hatay’ın i
lçelerinde
bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Antakya Ticaret Odası’ndan 4 yetkiliyle yapılan derinlemesine
mülakatlardan oluşmaktadır. Bugüne kadar birçok çalışmada elde edilen bulguların, alanın ve ilçelerin
yapısını hesaba katmadığı, sadece Suriyeli
mültecilerin girişimcilik stratejilerine, özelliklerine,
oluşturdukları ve sahip oldukları sermaye türlerine odaklandığı görülmüştür. Bu tür araştırmaların
bütünlüklü ve ilişkisel bir araştırma ortaya koyamayıp, girişimcilerin alanla ilişkili olarak karşı
laştıkları
zorlukları ve bunların üstesinden gelmek için geliştirdikleri stratejileri ve adaptasyon süreci
farklılıklarını anlamaktan uzak kaldığı da bir gerçektir. Bu bağlamda Türkiye’deki Suriyeli esnaflar
yazınında oluşan kolaycılığa kaçan genellemeci,
farklı yerel etkenlere bağlı olarak oluşan dinamikleri,
deneyimleri ve “entegrasyon”
stratejilerini gözden kaçıran eğilimler bu çalışmada eleştirilmektedir
.
Anahtar kelimeler
:
Suriyeli mülteciler; girişimcilik deneyimleri; mekansal faktörler; Hatay

This study aims to contribute to the emerging scholarship on Syrian Refugee entrepreneurship in Turkey by  utilising  Bourdieusian  field  theory.  The  main  research

question  of  the  paper  is  as  follows:  How 

demographic  and  socio-cultural  structures  of  different  districts  of  Hatay  impact  on  the  experiences  of Syrian Refugee entrepreneurship in Hatay, Turkey? The research employs field observations and 34 in-depth interviews with 30 small business owners from Syrian refugees in various trades and 4 key persons from trade associations in the districts of Hatay province such as Samandağ, Defne, Antakya, Kırıkhan and Reyhanlı. The research illustrates those demographic, eco

nomic and socio-cultural differences within the districts of Hatay province lead to differentiated entry possibilities, barriers, and strategies for Syrian refugees in small business ownership