Antarktik Mikroalg Ekstraktı İçerikli ve Çinko Tuzu Katkılı Antimikrobiyal Yara Örtü Malzemesi Üretimi


Aydın O., Karasu D. O., Bozkurt, D., İnan B., Balkanlı D.

7. Ulusal Kutup Bilimleri Sempozyumu , İstanbul, Türkiye, 4 - 05 Aralık 2023, ss.1-3

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-3
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yanık yaralanmaları, özellikle düşük/orta gelirli ülkelerde, çocuklar başta olmak üzere dünya çapında engellilik ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Yanıklar cildin koruyucu özelliklerinin kaybı, enfeksiyonlar ve sıvı kaybı gibi komplikasyonlara yol açmaktadır. Otolog deri grefti, standart tedavi olarak kabul edilirken, sınırlı uygulama alanı ve kronik yara oluşma potansiyeli sebebiyle alternatif yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yanık örtüleri için küresel olarak kabul edilen bir standardın olmaması, yenilikçi çözümler için olanak sağlamaktadır. Yanık yaralarının karmaşıklığı, karmaşık iyileşme sürecini destekleyecek geniş özelliklere sahip örtülerin gerekliliğini ortaya koymaktadır. 

Hidrojeller, biyomedikal alanda geniş kullanım alanlarına sahiptir. Yara iyileşmesi, doku mühendisliği ve ilaç salımı gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Hidrojeller, yaraları nemli bir ortamda tutarak yara iyileşmesini hızlandırabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Aynı zamanda doku mühendisliğinde hücrelerin büyümesi ve yeniden yapılanması için uygun bir ortam sağlayabilirler. Antimikrobiyal hidrojeller, enfeksiyon riskini azaltarak yara iyileşmesini teşvik edebilir ve antimikrobiyal bileşenlerin salınımını artırabilirler. Bu çalışmada aljinat biyopolimeri kullanılarak hidrojel yapıda ve kutup mikroalglerinden elde edilen biyoaktif bileşikler ve çinko tuzu içeren doğal kaynaklı ve yüksek antimikrobiyal etkiye sahip yara örtü malzemesi tasarımı yapılmıştır. Bu çalışma ulusal kaynaklarla gerçekleştirilen kutup çalışmalarının fayda doğuran inovatif bir ürüne dönüşebilme potansiyelini ortaya koymakta olup, kutup mikroalglerinin biyomedikal alanda kullanımı için umut vaat etmektedir.

Bu çalışma T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunca desteklenmiştir.