”8th International Mardin Artuklu Scıentıfıc Researches Conference, 8. Uluslararası Mardin Artuklu Bilimsel Araştırmalar Kongresi, Mardin, Türkiye, 4 - 06 Haziran 2022, cilt.1, ss.33-63
Türkiye’de
seracılık faaliyeti ve örtüaltı yetiştiriciliği iklimsel konfora bağlı Akdeniz,
Ege ve Marmara Bölgeleri’nin kıyı şeridinde dağılma ve gelişme göstermiştir.
Türkiye, Akdeniz Bölgesi, Mersin, Anamur İlçesi doğal yapı
özellikleri, sera ve
örtüaltı yetiştiriciliği faaliyetleri, sera bitkileri, sera yer seçimi ve kuruluma bağlı özellikler bağlamında irdelemeler yapılmıştır. Akdeniz
ikliminde seraların göstermesi gereken genel karakteristikler ve Akdeniz
İklimde seralarda iklime dayalı sorunlar ortaya konulmuştur.
İklim yapısı
ve tarımsal faaliyetler tarımsal performans
bakımından büyük önem taşımaktadır. Seralar iklime bağlı kalmadan, bütün
yıl boyunca ekonomik olarak tarımın yapıldığı tesislerdir. Ancak seracılık faaliyetinde optimum fayda sağlamada,
tesislerinin yer seçimi ve kuruluşunda evrensel ve bilimsel kabullere dikkat
edilmelidir.
Sera yüzeylerinin güneş ışığını yansıtması ve havalandırmayla
açığa çıkan sıcaklık mikroiklima üzerinde olumsuz yönde etkili olmaktadır. Sera
alanlarının kuruluş yönelişi, alansal büyüklükleri bakımdan uygun tesis
edilmemesi de bu bakımdan önemlidir. Seraların değişik tür (alçak-yüksek),
boyut ve örtü tiplerinde olması, bitişik ve iç içe olması sorun
oluşturmaktadır. Bu aynı zamanda seraların güneş ışığından maksimum
yararlanması ve seraların havalandırmasında da sorunlara neden olmaktadır. Bu bağlamda tanım ve kavramlar, sera ve
örtüaltı yetiştiricilik alanlarında, arazide sera konumlanma, doğrultu, biçim,
boyut bakımından ideal norm ve standartlar ortaya konmuştur.
Sera
bitkilerinin genel iklim isteklerinin sera tasarımını etkilemektedir.
Tarımsal
ürüne bağlı değişkenlerin başında tarımsal işletme büyüklüğü gelmektedir. Asgari tarımsal
arazi büyüklüğü (ATAB); verimli işletilebilen örtüaltı tarım yapılan
arazilerinde, en küçük tarım arazisi büyüklüğü 0,3 ha. alana sahip olma
durumudur. Bu bakımdan sera alanlarının uygunluğunu belirlemede önemli bir
parametredir.
Sera
konumlanması, doğrultusu (Kuzey-Güney ve
Doğu-Batı yöneliş), niteliği (plastik, cam vb), tipi (alçak ve yüksek), biçimi
(kareye yakın formda olma durumu), parsel sayısı (tek, çoklu), sera makas
açıklığı, çatı yükü, uzunluğu (10 m den
az, çok) diğer değişkenlerdir.
Bu
bildiri, YTÜ BAP Lisans
Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projeleri (LİKAP) “Anamur
Ovası Örneğinde Sera ve Örtü Altı Yetiştiriciliği Alanlarının Uygunluklarının
İrdelenmesi” başlıklı, devam eden araştırma projesi kapsamında üretilmiştir.