KLASİK DÖNEM VE MODERN DÖNEM GİTAR METOTLARININ HIZ KONUSUNA YAKLAŞIMLARININ KARŞILAŞTIRILMALI İNCELENMESİ


Altınörs K.

International Journal of Social and Humanities Sciences Research JSHSR, cilt.11, sa.104, ss.408-423, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmada Romantik gitar için yazılmış ilk önemli metotlar ve günümüz Modern gitarı için yazılmış son metotlar gitardahız sorununa yaklaşımları açısından incelenmiştir. 19. yüzyıldan günümüze altı telli gitar için yazılan metotların önemli bir kısmında hız konusu çeşitli açılardan incelenmiş ve çalışma yollarıönerilmiştir.Bumetotlardadönemsel özelliklerle beraber farklı eğitimselve stilistik yaklaşımlar sergilenmiştir. Klasik Dönem’in besteci-gitaristlerindenFernando Sor’unyazdığıMéthode pour la GuitareveDionisio Aguado’nun Nuevo Método Para Guitarra başlıklı metotları, Modern dönemden ise Scott Tennant’ın Pumping Nylon: The Classical Guitarist’s Technique Handbookve Hubert Kappel’ın The Bible of Classical Guitar Techniquebaşlıklı metotları hız ile ilgili çeşitli açılardan karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Gitarda önemli bir sorun olan hız içeren tekniklere değişik dönemlerde yazılan metotlarda farklı yaklaşımlarda bulunulmuştur. Performans konusunda hız çok sayıda parametre ile beraber hemen her müzik enstrümanında zorlayıcı olabilmektedir. Ancak klasik gitarda piyano, keman gibi çalgılara kıyasla birçok öğrenci ve gitarist için daha fazla problemli bir durum söz konusudur. Karşılaştırmalar öncelikle hızlı gam, arpej ve akor geçişleri açısından yapılmıştır. Klasik Dönem’inbesteci-gitarist geleneği Modern Dönem’de sadece virtüöz-gitariste dönüşmüştür. Çalışmada bu durumun hız konusunda yaklaşımları nasıl etkilediği göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca çalışmada incelenecek olan Sor ve Aguado metotlarıyla, Tennant ve Kappel’ın metotlarının kendi aralarındaki farklılıklar da araştırılmıştır. Gitaristler için önemli bir sorun olan hız konusundagitar tarihinin farklı dönemlerinde yazılan metotların duruma yaklaşımının anlaşılması günümüz gitaristlerine yeni perspektifler kazandırabilir.

This study examines the first significant methods written for the Romantic guitar and the most recent methods for the Modern guitar in terms of their approach to the problem of guitar speed. The issue of guitar speed has been addressed in many methods written for the six-string guitar from various perspectives from the 19th century to the present day and ways of practicing have been suggested. Examining these methods, the study presents different pedagogical and stylistic approaches along with characteristics specific to the periods. Accordingly, Fernando Sor’s Méthode pour la Guitareand Dionisio Aguado’s Nuevo Método Para Guitarrafrom the Classical Period, and Scott Tennant’s Pumping Nylon: The Classical Guitarists Technique Handbook and Hubert Kappel’s The Bible of Classical Guitar Technique are analyzed comparatively from various aspects associated with speed. Techniques involving speed, a key problem in guitar, have been approached differently for methods developed in different periods. Speed can be a challenging factor in almost every musical instrument with many parameters in terms of performance. However, this is more problematic for many students and guitarists performing with classical guitar than with instruments such as piano or violin. The study makes comparisons primarily in terms of fast scale, arpeggio, and chord transitions. The composer-guitarist tradition of the Classical Period has become a virtuoso-guitarist tradition in the Modern Period. The study considers how this has affected approaches to speed. Finally, the study examines the differences between Sor and Aguado’s methods to those of Tennant and Kappel. Understanding the approaches of the methods written throughout different periods of guitar history regarding the issue of speed can provide new perspectives for today’s guitarists.