3rd INTERNATIONAL CONGRESS ON SHIP AND MARINE TECHNOLOGY (SHIP-MAR 2024), Trabzon, Türkiye, 10 - 12 Aralık 2024, cilt.1, sa.1, ss.1-10
Dünyadaki artan hava kirliliği, insan sağlığı ve sürdürülebilir bir çevre için ciddi riskler oluşturmaktadır. Bu riskin büyük payının denizcilik alanından kaynaklandığı, uluslararası taşıma hacminin %63’lük kısmını oluşturduğundan söylenebilmektedir. Gemilerin atmosfere gönderdiği egzoz gazı salınımı azaltılması dolayısıyla önemli bir konudur. Bu emisyon değerlerinin insan ve çevreye zararlı olduğu bilinmektedir. Zira bugün diğer taşımacılık alanlarıyla karşılaştırıldığında en kirli taşıma yönteminin gemiler olduğu bilinmektedir. Bu zararlı etmenlerin çevreye, insan sağlığına etkilerinin azaltılması için Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından ciddi yasal düzenlemeler getirilmiştir. Yasal düzenlemelerin belirlediği emisyon değerlerine ulaşabilmek ve sınırın da altında kalmak için bir çok farklı yöntem bulunmaktadır. Gaz temizleme sistemleri, egzoz emisyonlarının zararlı etkilerinin azaltılması geliştirilen yöntemlerdir. Gaz temizleyici sistemleri nükleer enerji mühendisliği, maden mühendisliği, kimya ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Gaz temizleyici yöntemleri arasında maliyet ve işçilik açısından ‘scrubber’ gaz yıkayıcıları, diğer emisyon düşürücü gaz temizleme sistemlerinden daha ideal olduğu düşünüldüğünden gemilerde daha sık tercih edilmektedir.
Bu çalışmada gaz temizleyicilerin insan sağlığı ve çevre için önemi gösterilmiş ve farklı türlerdeki gaz temizleme sistemleri tanıtılmıştır. Kara ve denizcilik alanında kullanılan gaz yıkayıcıların, işletme ve çalışma yöntemleriyle ayrıldığı gösterildikten sonra gaz yıkayıcıların birbirlerinden farkları, avantajları ve dezavantajları ele alınmıştır. Ardından gaz yıkayıcı türlerinden venturi geometrisinin özellikleri gösterilip, IMO kritik emisyon değerlerini karşılayan gaz yıkayıcı sistemlerle ilgili literatürdeki taraması yapılmıştır. Literatür taraması, konu hakkında bugüne kadar yapılmış deneysel, sayısal ve teorik olarak çalışmaların sistematik olarak incelenmesini kapsamakta olup bunlar arasında gaz temizleyicilerle ilgili hangi ülke ve kurumdan kimlerin ne tür çalışmalar yaptıkları, konu ile ilgili çalışmaların yıllara göre değişimi, çalışmaların hangi dergilerde yayımlandıkları gibi ayrıntıları içermektedir.