MOD-I KIRILMA TİPİ İÇİN ÇATLAK UCU PLASTİK BÖLGE ŞEKLİNİN BELİRSİZLİKLER ALTINDA İNCELENMESİ


Yıldız S., Erdölen A.

10. Uluslar Arası Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Kongresi, İstanbul, Türkiye, 24 - 26 Aralık 2022, ss.110-117

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.110-117
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kırılma mekaniğinin incelediği çatlak yapısı ve çatlak yakınındaki bölgede, malzemenin yapısı, geometrisi ve yüklemeye bağlı olarak değişen davranışının etkisi büyüktür. Malzemenin çatlak ucunda plastik davrandığı bilinmektedir. Ancak yine de plastik bölge şeklinin bilinmesi, çatlağın ilerleme durumunu öngörmede esastır.

Bu çalışmada çatlak ucundaki plastik bölge şekline ait fonksiyon analitik yöntemle belirlenmiştir. Daha sonra aralık analiz yönteminden faydalanılarak çatlak ucu plastik bölge sınırları, geometri ve yük belirsizliklerine göre elde edilmiştir. Aralık analizinde amaç, bir belirsizlik yüzdesi aralığında deterministik sonuçtan ne kadar uzaklaşıldığını elde etmektir. Dolayısıyla bu aralıkta değişecek olan parametreler belirlenmiştir. Belirsizlik parametreleri, yarıçap fonksiyonunun bağlı olduğu çatlak uzunluğu , geometrik şekil faktörü , gerilme  ve malzemenin akma dayanımı ’dir. Bu çalışmada dikkate alınan yalnızca  ve  belirsizlikleri olacaktır. Böylece, belirsizlikten kaynaklı risklerden kaçınmak için en uygun ve uygulanabilir güven aralığı belirlenmektedir.

LEKM (Lineer Elastik Kırılma Mekaniği) kabullerinden yola çıkılarak malzemenin doğrusal davranmadığı, bir kenar çatlak ucundaki plastik bölgenin şekli, geometri ve yük belirsizlikleri altında Aralık Analiz Yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Malzeme olarak 6061-T6 alüminyum alaşım seçilmiştir. 

İlk aşamada Mod I için xy düzlemindeki gerilmelerin belirlendiği bağıntılar yardımıyla asal gerilmeler bulunmuştur. Malzemenin çatlak ucundaki plastik bölgede aktığı düşünülüp Von Misses Akma Kriteri uygulanmıştır. Buradan da plastik bölgeye ait yarıçap  fonksiyonu elde edilmiştir. Bu aşama sonucunda deterministik sonuç bulunmuştur.

İkinci aşamada elde edilen  fonksiyonunun bağlı olduğu yük belirsizliği olan gerilme  ve geometrik belirsizlik olan çatlak boyu , ∓%10 belirsizlik aralığında incelenerek deterministik sonuç ile karşılaştırılmıştır. Çatlak ucundaki plastik bölge şekli için elde edilen aralık alt ve üst sınırları kıyaslanarak en dar güven aralığı belirlenmiştir. Matlab kullanılarak çizdirilen grafikler yardımıyla en geniş belirsizlik aralığı yük belirsizliği olan ’dan elde edilmiştir. Geometrik belirsizlik olarak değerlendirilen çatlak boyu sonucu elde edilen güven aralığı daha dardır.