Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Elektrik-Elektronik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği
WoS Araştırma Alanları: Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG), Mühendislik, MÜHENDİSLİK, BİYOMEDİKAL
Avesis Araştırma Alanları: Biyomedikal Mühendisliği, Mühendislik ve Teknoloji

Yayınlardaki İsimler: A. Akpek, Akpek A., Akpek Ali, Ali Akpek
Metrikler

Yayın

40

Atıf (Diğer Toplam)

1537

Proje

25

Açık Erişim

11
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof. Dr. Ali AKPEK Karşıyaka İzmir doğumludur. Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Türkiye'nin ilk biyomedikal mühendislerinden birisidir. Lisans eğitimi biyomedikal elektronik üzerine olmuştur. Yüksek lisans eğitimini Prof. Dr. Mustafa Ahmet ÖZTARHAN danışmanlığında Ege Üniversitesi Biyoteknoloji Anabilim Dalında tamamlamıştır. Burada yüzey mühendisliği, nanoionics ve mikrobiyoloji alanında çalışmıştır. Doktora eğitimi için Monbukagakusho (Japon Hükümet Bursu) desteği ile tam burslu olarak Japonya'ya gitmiştir. Tokyo Üniversitesi'nde (University of Tokyo) Biyonanoteknoloji alanında bir yıl araştırmacı olarak hücre füzyonu ve nanolitografi üzerine çalıştıktan sonra Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nde (Tokyo Institute of Technology) Mikro-Mekatronik Mühendisliği (Mechano-Micro Engineering) bölümünde Prof. Dr. Toshiharu KAGAWA danışmanlığında doktora eğitimini tamamlamıştır. Yapay kalp, akışkanlar mekaniği, kütle ısı transferi alanlarında araştırmalarda bulunmuştur.


Doktora eğitiminden sonra  yine tam burslu olarak Prof. Dr. Ali KHADEMHOSSEINI gözetiminde Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (Harvard University-Massachusetts Institute of Technology Division of Health Science and Technology, Harvard Medical School, Brigham and Women's Hospital) ziyaretçi profesör (visiting assistant professor) olarak görev yapmıştır. Burada doku mühendisliği, mikroakışkan cihazlar, yenilikçi biyomalzemeler ve rejeneratif tıp uygulamaları geliştirilmesi üzerine araştırmalarda bulunmuştur.


Türkiye'de İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde biyomedikal mühendisliği bölümünde Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yaptıktan sonra Gebze Teknik Üniversitesi biyomühendislik bölümüne geçmiştir. Burada 4 yıl kadar Dr. Öğretim Üyesi ve Doçent Doktor olarak görev yaptıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi biyomedikal mühendisliği bölümüne geçmiştir. Hâlâ burada çalışmaktadır. 2018-2021 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma  Merkezi'nde yarı zamanlı araştırmacı olarak görev yapmıştır.


İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 2022-2023 yılları arasında Executive MBA (Yöneticiler için İşletme) Yüksek lisans programını tamamlamıştır.


50'den fazla akademik yayın gerçekleştirmiştir. Bu yayınlarına bugüne kadar (Aralık 2023) 1500'ün üzerinde atıf yapılmıştır. Güncel (Aralık 2023) h-indeksi 14 ve i-10 indeksi 21'dir (Google Scholar ID Pm9pObEAAAAJ). Araştırma laboratuvarı ve detaylı bilgi için www.alialab.com. 


2015 yılından bu yana Alia Girişim Mühendislik ve Danışmanlık adı altında tıbbi cihaz ve ürünlerin ar&ge ve ticarileştirme aşamalarında çalışmalarda bulunmaktadır. Bu kapsamda sayısız proje üzerinde çalışılmıştır. Firma son dönemlerde biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren bir özel sermaye fonuna dönüşmeye çalışmaktadır. Detaylı bilgi için www.alia.com.tr.


Bugüne kadar Türkiye'de üretimi ya hiç gerçekleştirilmeyen ya da çok sınırlı sayıda gerçekleştirilen tamamı yüksek teknoloji sınıfına ait ve tamamı biyoteknoloji ürünü 10+ ürünü TRL-0 seviyesinden TRL-9 seviyesine getirmiş ve ticarileştirmiştir. Ürünler başarı ile pazara sunulmuş, satış gerçekleştirilmiş ve ithalat ikamesi temin edilmiştir.


Anadil seviyesinde İngilizce, iyi seviyede (konuşma ve dinleme) Japonca bilmektedir.


Evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

İletişim