Arkadaşlar,
14 KAsım 2024 günü yapılmış olan etkinliğe ait değerlendirme anket linki ektedir.
Çok kısa 8-10 soruluk bir anket, Doldurabilrseniz çok sevinirim.
2024-25 Güz yarıyılı Endüstriyel Kirlenme Kontrolü dersi kapsamında hazırlayacağınız projeye ait kılavuz ekte verildiği gibidir.
Arkadaşlar merhabalar,
2023-24 Bahar dönemi Danışman-Öğrenci toplantısını YÜZYÜZE yapmak zorundayız. Toplantı 23 MAYIS PERŞEMBE GÜNÜ saat 12:00-13:00 arası Z-031 nolu odada yapılacak olup katılım sağlamanız gerekmektedir.
Doç.Dr. Fatih İLHAN
Arkadaşlar merhabalar,
2023-24 Güz dönemi Danışman-Öğrenci toplantısını YÜZYÜZE yapmak zorundayız. Toplantı 21 ARALIK PERŞEMBE GÜNÜ saat 11:00-12:00 arası Z-031 nolu odada yapılacak olup katılım sağlamanız gerekmektedir.
Doç.Dr. Fatih İLHAN
Tasarım Projesi dersi kapsamında 7 Aralık 2023 Perşembe Günü saat 13:00-14:30 arasında Dr. Burhan Suat TÜYLÜOĞLU tarafından “İhale Dosyası Hazırlanması, Teklif Hazırlanması, Keşif, Metraj ve Hakediş” konulu seminere ait değerlendirme anketi ektedir,
Katılımcıların doldurması gerekmektedir.
Teşekkürler...
16 Kasım 2023 tarihinde Tasarım dersi kapsamında düzenlenen ve uzu Grup personeli İnşaat Mühendisi Burhan ASLIYÜKSEK tarafındanP & ID bilgilendirme etkinliğine ilişkin değerlendirme anketini ekteki link vasıtasıyla doldurabilriseniz çok mutlu olurum.
YTÜ, Çevre Müh. Bölümü,
Veri Toplama ve Değerlendirme Komisyonu adına
Doç. Dr. Fatih İLHAN
Tasarım Projesi dersi kapsamında 2 Kasım 2023 Perşembe Günü saat 13:00-14:50 arasında Çevre Yüksek Mühendisi Mustafa ÇIRAK tarafından "Altyapı sistemlerinde ekipmanlar" konulu seminere ilişkin hazırlanmış olan çok kısa (14 soruluk) etkinlik değerlendirme anketi linki ektedir.
2023-24 Güz yarıyılı Endüstriyel Kirlenme Kontrolü dersi proje kılavuzu ektedir.
Arkadaşlar merhabalar,
2023-24 Güz dönemi Danışman-Öğrenci toplantısı 3 KASIM CUMA GÜNÜ saat 11:00-12:00 arası Z-031 nolu odada yapılacaktır.
Doç.Dr. Fatih İLHAN
Değerli arkadaşlar,
Danışmanınız olarak mevzuat gereği ve size yardımcı olabilmek gayesiyle birlikte Z-031 nolu Büromda 25 Mays Perşembe günü saat 14':00da sizi bekliyor olacağım. Toplantıya katılmanız faydalı olacaktır. Yoklama alınıp, Bölüm Başkanlığına bildirilmek durumundadır. Çalışmalarınızda kolaylıklar diler, Görüşmek üzere. İyi günler diliyorum...
Fakülteye gelemeyecek olanlar için de aynı gün saat 13:00'de zoomdan online olarak toplantıya katılabileceksiniz.
Toplantı linki için tıklayınız.
Doç.Dr. Fatih İLHAN
22-23 Güz yarıyılında EKK dersinden vize mazeret sınavına girecek arkadaşlar, mazeret sınavı 3 Ocak 2023 Salı günü Saat 11:00'da FZ-085 nolu sınıfta yapılacaktır.
Sınav 1.vize gibi yalnızca 1. cilt ve 1. vizeye kadar ki derste anlatılan kısımlardan sorumlusunuz.
Tasarım Projesi dersi kapsamında bugün (8 Aralık 2022 Perşembe günü 13:00-14:50 saatleri arasında FZ-083 nolu sınıfta) ""İhale Dosyası Hazırlanması, Teklif Hazırlanması, Keşif, Metraj ve Hakediş"" konulu sunum yapılmıştır. Tasarım Projesi dersini alan öğrenciler ve derste görevli öğretim üyelerinin sunum sonrası ekteki 14 soruluk kısa anketi doldurmanız önemlidir.
Sağlıklı günler ve iyi çalışmalar dileğiyle...
Değerli arkadaşlar,
Danışmanınız olarak mevzuat gereği ve size yardımcı olabilmek gayesiyle birlikte Z-031 nolu Büromda 8 Aralık 2022 günü saat 11'de sizi bekliyor olacağım. Toplantıya katılmanız faydalı olacaktır. Yoklama alınıp, Bölüm Başkanlığına bildirilmek durumundadır. Çalışmalarınızda kolaylıklar diler, Görüşmek üzere. İyi günler diliyorum...
Doç.Dr. Fatih İLHAN
Değerli Katılımcımız,
30/11/2022 tarihli sürdürülebilirlik etkinliği ile ilgili memnuniyet durumu ile ilgili sizlerin, katılmış olduğunuz etkinlikle ilgili memnuniyet düzeyinizi ölçmek için aşağıda ki linkte yer alan anket hazırlanmıştır.
Katılımınız ve katkınız için teşekkür ederiz.
Tasarım Projesi dersi kapsamında bugün (17 Kasım 2022 Perşembe günü 13:00-14:50 saatleri arasında FZ-083 nolu sınıfta) Kuzu İnşaat A.Ş. tarafından "Borulama ve enstrümantasyon (P&ID) diyagramı" konulu sunum yapılmıştır. Tasarım Projesi dersini alan öğrenciler ve derste görevli öğretim üyelerinin sunum sonrası ekteki 14 soruluk kısa anketi doldurmanız önemlidir.
Sağlıklı günler ve iyi çalışmalar dileğiyle...
Tasarım Projesi dersi kapsamında bugün (3 Kasım 2022 Perşembe günü 13:00-14:50 saatleri arasında FZ-083 nolu sınıfta) Makine Mühendisi Semih BABAOĞLU tarafından "Ekipmanlar" konulu sunum yapılmıştır. Tasarım Projesi dersini alan öğrenciler ve derste görevli öğretim üyelerinin sunum sonrası ekteki 14 soruluk kısa anketi doldurmanız önemlidir.
Sağlıklı günler ve iyi çalışmalar dileğiyle...
Endüstriyel Kirlenme Kontrolü dersi projesine ait kılavuz ekte verilmiştir.
Değerli arkadaşlar,
Danışmanınız olarak mevzuat gereği ve size yardımcı olabilmek gayesiyle birlikte Z-031 nolu Büromda 28 Eylül 2022 günü saat 11'de sizi bekliyor olacağım. Aynı gün saat 12:00'de de Online olarak toplantı yapacağım(link yine OBS üzerinden mail youlyla bildirilecektir.), ikisinden birine katılmanız faydalı olacaktır. Yoklama alınıp, Bölüm Başkanlığına bildirilmek durumundadır. Çalışmalarınızda kolaylıklar diler, Görüşmek üzere. İyi günler diliyorum...
Doç.Dr. Fatih İLHAN
Endüstriyel Kirlenme Kontrolü Bütünleme Sınavı 2 Şubat Çarşamba günü 16:00-17:00 arasında yapılacaktır. Dönem boyunca işlenen her şeyden(Ders, Ödev, Kitap ve sunum) sorumlusunuz. Vize ve Finalin aksine Notlar, kitap vb. KAPALI olarak sınav gerçekleşecektir.
Katılabilecek öğrenci sayısı : 2
- Endüstriyel Kirlenme Kontrolü yarıyıl sonu sınavı tüm notlar açık bir şekilde olacak.
- Derste bahsedilen her şeyden sorumlusunuz.
- Ödevlerinizden/sunumlarınızdan sorumlusunuz.
04.01.2022 Salı günü saat 14:00'de FZ-086 nolu sınıfta Doç. Dr. Kübra Altuntaş tarafından "Non-thermal Plasma Technology for Sustainable Environmental Applications" başlıklı seminere ait etkinlik değerlendirme anketi
https://forms.gle/q3uYocXNMjUBuYX8A
Merhaba Arkadaşlar,
"Endüstriyel Kirlenme Kontrolü" Dersine ait bu dönem ki son ders, pandemi nedeniyle "online-çevrimiçi" olarak yapılacaktır.
Sunum yapacak öğrenciler, sunumlarını en geç bir gün önceden filhan@yildiz.edu.tr adresine mail yoluyla ulaştırmaları gerekmektedir.
Hasta ve/veya raporlu olan kişilerin de sunum yapabilir durumda olduğu düşünülerek online derste bulunup sunum yapacaklardır. Derste sunum yapacak olan gruplara yetki ve mikrofon verilerek grup olarak sunum yapmaları beklenmektedir.
Sunum esnasında sunum yapan kişinin, grubun kamerası ve ekran paylaşımı açık olacaktır. Ve derste olduğu gibi kendi belirledikleri sıra ile sunumu yapacaklardır.
Ders açılımı esnasında bir problem olması durumunda anında sistemde toplantı açılıp size bu yol (ve OBS sistemi) ile toplantı linki atılacaktır. Ama böyle bir sorunun olmayacağı öngörülmektedir.
İyi çalışmalar, sağlıklı günler
İhale Dosyası Hazırlanması, Keşif ve Metraj hk. yapılan sunum ile ilgili değerlendirmelerinizi belirtirseniz seviniriz.
Değerli Katılımcımız,
Aşağıda yer alan anket sizlerin, katılmış olduğunuz etkinlikle ilgili memnuniyet düzeyinizi ölçmek için hazırlanmıştır.
Katılımınız ve katkınız için teşekkür ederiz.
https://forms.gle/uQyLSfMPjx3t6biv7
Ekipman bilgi sunumu ile ilgili
04.11.2021 tarihli sunum
https://forms.gle/
Endüstriyel Kirlenme Kontrolü dersi projesine ait kılavuz ekte verilmiştir.
Adsropsiyon, koagülasyon-flokülasyon ve MAP deneyleri videoları ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı dersi, Havalandırma ile demir ve
mangan giderimi deney videosu
Temel İşlemler Laboratuvarı ödev sonucu ve rapor notları ekte verildiği gibidir...
Temel İşlemler Laboratuvarı, rapor ve ödev soru notları ekte verildiği gibidir.
Not : Bu tablo sürekli olarak güncellenecektir.
Temel işlemleri laboratuvarı dersine ilişkin hazırlanacak raporlarda aşağıdaki format kullanılacak olup, dikkat edilmesi gereken hususlar vb. ilk derste ifade edilecektir.
Bilginize...
Adsorpsiyon, MAP ve Fİltrasyon deneyleri ve ödev soruları ektedir.
Kireç-Soda yöntemiyle sertlik giderimi rapor ve quiz notları ekte verildiği gibidir...
Çevre Mühendisliğinde Mesleki Uygulamalar dersi kapsamında 25 Şubat 2020 Saat 13:00'de İstanbul Sanayi Odası, "Çevre ve Enerrji" Şube Müdürü Sn. Erbil BÜYÜKBAY'ın sunumu olacaktır.
Tüm öğrencilerimiz davetlidir.
İSTAÇ A.Ş. Genel Müdür Yrd. Fatih HOŞOĞLU tarafınfan yapılan sunum ekte verildiği gibidir...
İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ A.Ş.) Genel Müdür Yrd. Fatih HOŞOĞLU tarafından 18.02. 2020 SALI günü saat 13:00'da FZ-085 nolu sınıfta İSTANBUL'DA ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ konu başlıklı sunumuna tüm öğrencilerimiz davetlidir.
Endüstriyel Kirlenme Kontrolü Proje sunumları 04 Aralık 2019 tarihinde, sunumların yetişmeme ihtimaline karşın ders saatinden 2 Saat önce başlayacaktır.
DERS SAAT 13:00'de FZ-085 (O saatte FZ-082 Nolu sınıf dolu olduğu için) nolu sınıfta olacaktır.
Sunum yapmak isteyenlerin o saatte FZ-085 nolu sınıfta hazır olması gerekmektedir.
Çevre kimyası 1 dersi katı madde deneyi 26-27 Kasım .2019 tarihlerinde yapılmayacak olup,
03-04.12.2019 tarihlerine ertelenmiştir. (Katı Madde Tayinleri I ve II deneyleri beraber olarak işleneceği için 03-04 Aralık 2019 tarihine ertelenmiştir...
Endüstriyel Kirlenme Kontrolü Proje sunumları 27 Kasım 2019 tarihinde, sunumların yetişmeme ihtimaline karşın ders saatinden 2 Saat önce başlayacaktır.
DERS SAAT 13:00'de FZ-083 (O saatte FZ-082 Nolu sınıf dolu olduğu için) nolu sınıfta olacaktır.
İlk hafta sunum yapmak isteyenlerin o saatte FZ-083 nolu sınıfta hazır olması gerekmektedir.
ÖDEV ve SUNUM'da daha önce ilan edilen, dikkat edilecek hususlar
· Tesis ziyareti esnasında tüm grup elemanları bulunacak olup, tesis
içinde ve
dışında grup elemanları ve tesis sorumlusu birlikte tarih içeren bir
fotoğraf çekeceklerdir. (Arka fonda Tesisin adının görüleceği bir yerde)
· Tesisler çevre mühendisliği açısından DETAYLI BİR ŞEKİLDE irdelenecektir; *PROSES AKIM ŞEMASI, *HER BİR ÜRETİM PROSESİNİN GİRDİ VE ÇIKTILARI, HAMMADDELER, KAPASİTE RAPORU, ENERJİ / YAKIT VE SU KULLANIMI, EMİSYONLAR, *ENTEGRE ATIK YÖNETİMİ, ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ, GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ, İÇ ORTAM HAVA KALİTESİ,
*BELGELER, RAPORLAR, LİSANSLAR VB.
·
TESİSTEN ALINACAK ATIKSU KARAKTERİSTİĞİNİN SKKY’YE UYGUN OLACAK
ŞEKİLDE ARITIMI İÇİN BİR END. ATIKSU ARITMA TESİSİ TASARIMI GENEL HATLARIYLA YAPILACAKTIR.
D Endüstri gezisi tüm grup tarafından
yapılacaktır. Geziye herhangi bir nedenden dolayı
katılmayan katılamama gerekçesini resmi yoldan ispat etmeyi(Rapor vb.)
ve ilgili proje
aşamalarından 0 almayı göze almış kabul edilecektir. Gezi esnasında
özellikle atık yönetimi
detaylı bir
şekilde incelenecek ve her tür atık ve malzemelerden numune temin edecektir.
E Tesisten
tüm atık miktarları ve resmi rapor fotokopileri ile hangi atığın ne şekilde
değerlendirildiği ya da bertaraf edildiği belirlenecektir. Ayrıca kullanılan tüm hammadde ve atık miktarları kapasite raporları ile belgelenecektir. Tüm bu bilgiler ışığında proses akım şemaları üzerinde detaylı bir entegre atık yönetim planı oluşturulacaktır. Bu aşama için tesise farklı günlerde yine ziyaretler gerçekleştirilecek ve bilgiler Dr. Fatih İLHAN ile değerlendirilecektir.
F: Tesisten alınan atıksu karakteristiği ve debisine bağlı olarak o endüstri için uygun olan bir arıtım yöntemi seçilerek arıtma tesisi tasarlanacaktır.
Ödev Puantaj tablosu dikkate alınarak ödev ve sunumlar hazırlanmalı, Sektör ve tesis prosesleri ile ilgili bilgiler az olup (10+5 puan), Entegre Atık Yönetimi (20 puan), mevcut tesisi ve önerilen Tesis Tasarımı (30 puan) kısımlarına ağırlık verilmelidir...
Ayrıca sunum haftasında tüm yazılı, görsel dokümanlar CD halinde Dr. Fat,h İLHAN'a
teslim
edilecektir. CD’si eksik olanlar 10 puan eksik alacaklardır.
Proje teslimi her bir öğrenci için ayrı ayrı olacağı için kopya olarak verilen çizimler (kopya veren-alan ayrımı yapımaksızın) kopyaya karışan kişi sayısına bölünür.
Örneğin 5 kişi benzer çizimleri verdiği takdirde 30 puan üzerinden değil, 30/5 = 6, 6 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Temel İşlemler Laboratuvarı, çöktürme ödev soeusu ektedir.
Not: Bu hafta raporda hesaplama kısmı 40 puan, yorum kısmı 20 puan olacaktır. Raporda yönetmelik ile ilgili bir değerlendirmeye gerek yoktur...
Temel işlemler laboratuvarı raporlarında yalnızca SKKY'e göre uygundur diye değerlendirme yapılmayacak.
SKKY 'de hangi tabloya uygun ise o tabloya bakılacak ve oradaki limit değerler de dikkate alınacak.
Unutulmaması gereken hususlar,
Numune atıksu ise SKKY, Tablo X
Numune su kaynağına ait ise(göl, nehir vb) SKKY Tablo 1
Eğer içme suyu ise, içme suyu standartlarına (TS 266, WHO veya EPA) göre değerlendirme yapılmalı.
İlave olarak bu tablolardan hangisinr uygun ise o tabloya göre değerlendiirme yapılmalı , uygundur vb. değil de limit değer olarak şu değerin altındadır diye yazılmalı...
Numune atıksu ise hangi tesisin çıkış suyu olduğu Tablodan bakılmalı
Örneğin: Gıda sanayi dendiğinde hangi sektör olduğu öğrenilmeli SKKY'de Tablo 5.1'den 5.15'e kadar 15 farklı gıda sektöründe ayrı ayrı deşarj limitleri var. Deney gıdanın süt ve süt ürünleri kolu ise Rarporda Tablo 5.3'e göre değerlendirme yapılmalı...
DİKKAT: HER DENEYLER BU STANDARLARA GÖRE DEĞERLENDİRİLMEZ,
İÇME SUYU STANDARTLARI TS266 , WHO ve/veya EPA'ya göre değerlendirilmeli...
Temel işlemler Laboratuvarı Raporunda görülen genel hatalara ilişkin aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1. Herkes ayrı ayrı raporu hazırlamalı, Örneğin 5 kişilik bir deney grubu 5 ayrı rapor hazırlamalı. Herkesin grafikleri ayrı olmalıdır. Aksi takdirde alınan puanlar kaç kişide aynı ise o sayıya bölünür. Örneğin 5 kişi aynı şekil getirirse değerlendirme 30 üzerinden değil de 30/5 =6 üzerinden yapılır...
2. Rapor içeriği () içinde verilenler dikkate alınarak yapılmalı; Örneğin "Deney Teorisi" kısmımda (amaç, mekanizma ve reaksiyonlar) istenenler yazılmalı. Tartışma kısmında (deneysel sonuçların tutarlılığı, çevresel açıdan önemi ve sonuçların yönetmelikle karşılaştırılması yapılmalı)
3. Deney föyünden alıntı yapılırken dikkat edilecek hususlar. Föyden sadece Gerekli malzeme... kısmı aynen alınabilir). Diğer tüm kısımlar tarafınızdan ayrı ayrı değerlendirilmeli.
4. Fazla Kağıt Kullanımı; Ek sayfa kullanımı pek tasvip edilmemektedir. Sadece şekiller için ilave 3-4 kağıt kullanımı çevre mühendisliği açısından hiç de hoş değil. Ayrıca poşet dosya kullanımı yerine zımbalamak tercih edilebilir. Rapor formatının arka yüzü şekiller için değerlendirilebilir.
Temel İşlemler Laboratuvarı membran prosesler deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı SVI- çamur hacim indeksi deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı MAP prosesiyle amonyak giderimi deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı klor ile dezenfeksiyon deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı havalandırma ile amonyak giderimi deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı pıhtılaştırma-yumaklaştırma deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı sertlik giderimi deney föyü ektedir.
Temel İşlemler Laboratuvarı ağır metal giderimi deney föyü ektedir.
2017-2018 yılı Çevre Kimyası 1 (Environmetal Chemistry I) dersine ait laboratuvar föyleri Araş. Gör. Dr. Senem YAZICI GÜVENÇ tarafından sisteme ( www.avesis.yildiz.edu.tr/syazici ) yüklenecektir.
Bilgilernize...