Metrics
Education Information
2017 - 2022
2017 - 2022Undergraduate
Ankara University, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Turkey
Research Areas
Food Science
Food Microbiology
Food Biotechnology
Microbial Genetics
Academic Titles / Tasks
2022 - Continues
2022 - ContinuesResearch Assistant
Yildiz Technical University, Faculty Of Chemıcal And Metallurgıcal Engıneerıng, Department Of Food Engineering
Published journal articles indexed by SCI, SSCI, and AHCI
2024
2024Production of bioactive peptides during yogurt fermentation, their extraction and functional characterization
KAYACAN ÇAKMAKOĞLU S., DERE S., Beki̇roğlu H., BOZKURT F., KARASU S., Dertli̇ E., et al.
Food Bioscience , vol.61, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Physicochemical and structural characterisation of a branched dextran type exopolysaccharide (EPS) from Weissella confusa S6 isolated from fermented sausage (Sucuk)
Özpınar F. B., Dertli E., Kayacan Çakmakoğlu S., İspirli H., Dere S., Korkmaz Ediş K., et al.
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES , vol.264, no.1, pp.130507, 2024 (SCI-Expanded)
Articles Published in Other Journals
2024
2024Evaluation of Fruit Juices as Probiotic Delivery Systems: Challenges, Current Strategies and Health Benefits
Yalmancı D., Meral H. D., Dere S., Cakmakoglu S. K., Sagdıc O., Dertli E.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , vol.12, no.4, pp.699-713, 2024 (Peer-Reviewed Journal)
Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings
2023
2023Characterization and potential applications of specific glucansucrases isolated from Weissella spp.
Dere S., Sağdıç O., Dertli E.
Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi, İstanbul, Turkey, 28 - 30 September 2023, pp.75-76
2023
2023Laktik Asit Bakterilerinin Bağışıklık Sistemini Geliştirmedeki Rolü
Dere S., Dertli E., Sağdıç O.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi, Erzurum, Turkey, 13 - 16 September 2023, vol.1, pp.36
2023
2023Yüzey Yanıt Metodolojisi (RSM) Kullanılarak Ekstraksiyon Koşulları Optimize Edilen Liken Örneklerinin Antibakteriyel Özelliklerinin İncelenmesi
Özkan K., Bekiroğlu H., Çebi N., Dere S., Sağdıç O., Özdemir H., et al.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi, Erzurum, Turkey, 13 - 16 September 2023, pp.70
2022
2022Çemen Otu Tohumu Müsilajının Fonksiyonel Özellikleri ve Potansiyel Uygulamaları
DERE S., BONACINA C. E.
Türkiye 14. Gıda Kongresi, Ankara, Turkey, 19 October 2022, vol.1, pp.217
Supported Projects
2024 - Continues
2024 - ContinuesÖzgün glukansükrazlar ile üretilecek farklı yapıdaki mikrobiyal glukanların prebiyotik ve antimikrobiyal etkili olmak üzere fonksiyonel biyobozunur ve yenilebilir ambalaj materyallerinin üretiminde kullanım olanaklarının araştırılması
Project Supported by Higher Education Institutions
SAĞDIÇ O. (Executive), BOZKURT F., AYYASH M., İSPİRLİ H., NARBAD A., TUNÇİL Y. E., et al.
2023 - 2024
2023 - 2024Özgün ekzopolisakkarit EPS üreticisi Laktik Asit Bakterilerinin izolasyonu üretecekleri EPSnin karakterizasyonu ve potansiyel sağlık uygulamaları içi teknofonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
DERTLİ E. (Executive), TUNÇİL Y. E., NARBAD A., BASKAYA DİKMEN C., KORKMAZ K., SAĞDIÇ O., et al.
2022 - 2024
2022 - 2024