Duyurular & Dokümanlar
ekim yöntemleri
Ders Notu
21.12.2017
Dosya İndir
Eğitim Bilgileri
2016 - 2023
2016 - 2023Doktora
Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
2014 - 2016
2014 - 2016Yüksek Lisans
Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
2009 - 2013
2009 - 2013Lisans
Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2016
2016Yüksek Lisans
Elektrodöndürme Tekniği ile Üretilen Kurkumin Yüklü Nanoliflerin Üretimi ve Karakterizasyonu
Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Teknolojisi
Gıda Ambalajlama
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Unvanlar / Görevler
2014 - Devam Ediyor
2014 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
2025Fabrication and Characterization of Poly(hydroxybutyrate)- and Poly(caprolactone)-Based Active Biodegradable Films Incorporating Allyl Isothiocyanate
Memis Karabuga S., AKMAN P. K., TÖRNÜK F.
Polymers
, cilt.17, sa.9, 2025 (SCI-Expanded)
2025
2025Formulation of Fiber-Enriched Crackers with Oleaster Powder: Effect on Functional, Textural, and Sensory Attributes
Düşkün B., Kutlu G., AKMAN P. K., BEKİROĞLU H., TÖRNÜK F.
Plant Foods for Human Nutrition
, cilt.80, sa.1, 2025 (SCI-Expanded)
2024
2024Effects of different alkali mixtures on physicochemical, microstructural, and powder properties of alkalized cocoa
AKMAN P. K., Ermiş E., Daskaya-Dikmen C., TOKER Ö. S.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.18, sa.11, ss.9410-9422, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Nanoencapsulation of wheat germ oil with chitosan-nettle seed gum-ovalbumin: Preparation, optimization, and characterization
Kutlu G., AKMAN P. K., Erol K. F., BOZKURT F., TÖRNÜK F.
European Journal of Lipid Science and Technology
, cilt.126, sa.10, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Microplastic Release from Single-Use Plastic Beverage Cups
Akbulut S., Akman P. K., Törnük F., Yetim H.
FOODS , cilt.13, sa.10, ss.1564, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Molecular fingerprint and anti-carcinogenic properties of Turkish immortelle (Helichrysum italicum) essential oil
ÇEBİ N., AKMAN P. K., Kafa P. N., SAĞDIÇ O.
Journal of Essential Oil-Bearing Plants
, cilt.27, sa.2, ss.498-509, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Development and characterization of antimicrobial films from gums obtained from cold-pressed flaxseed oil by-product
Kopuz S., AKMAN P. K., Tekin-Cakmak Z. H., KARASU S.
Polymer Bulletin
, cilt.81, sa.2, ss.1767-1787, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023Development and characterization of a novel sodium alginate based active film supplemented with Lactiplantibacillus plantarum postbiotic
Akman P. K., Kutlu G., Törnük F.
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES , sa.244, ss.125240, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Use of cellulose microfibers from olive pomace to reinforce green composites for sustainable packaging applications
Amara C., El Mahdi A., Akman P. K., Medimagh R., Törnük F., Khwaldia K.
FOOD SCIENCE & NUTRITION , cilt.11, sa.9, ss.5102-5113, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Effect of the Different Infrared Levels on Some Properties of Sage Leaves.
Kayacan Çakmakoğlu S., Atik İ., Akman P. K., Doymaz İ., Sağdıç O., Karasu S.
CHEMICAL INDUSTRY AND CHEMICAL ENGINEERING QUARTERLY
, cilt.29, sa.3, ss.235-242, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022Bioactive and Functional properties of gelatin peptide fractions obtained from sea bass (Dicentrarchus labrax) skin
Tekle S., BOZKURT F., AKMAN P. K., SAĞDIÇ O.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.42, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Fabrication and characterization of curcumin loaded ovalbumin nanocarriers and bioactive properties
AKMAN P. K., BOZKURT F., TÖRNÜK F.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.42, 2022 (SCI-Expanded)
2021
2021The effect of press temperature on the total tocopherols, sterol, fatty acid, phenolic profile, in-vitro cytotoxicity assay, and anti-inflammatory activity
Başdoğan H., Akman P. K., Metin Yıldırım R., Sağdıç O., Geçgel Ü., Tekın-Cakmak Z. H., et al.
Ciencia E Tecnologia De Alimentos
, cilt.1, sa.1, ss.1-10, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021An effective polydopamine coating to improve stability and bioactivity of carvacrol-loaded zein nanoparticles
Yilmaz M. T., AKMAN P. K., BOZKURT F., KARASU S.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.56, sa.11, ss.6011-6024, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Potential probiotic lactic acid bacteria isolated from fermented gilaburu and shalgam beverages
Akman P. K., Özülkü G., Törnük F., Yetim H.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.149, ss.111705, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Role of non-thermal treatments and fermentation with probiotic Lactobacillus plantarum on in vitro bioaccessibility of bioactives from vegetable juice
Dogan K., Akman P. K., Törnük F.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.101, sa.11, ss.4779-4788, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Fabrication and characterization of bioactive nanoemulsion-based delivery systems
Yilmaz A., Meral R., Kabli M., Ermis E., AKMAN P. K., DERTLİ E., et al.
Emerging Materials Research
, cilt.10, sa.3, ss.265-271, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Fabrication and characterization of probioticLactobacillus plantarumloaded sodium alginate edible films
AKMAN P. K., BOZKURT F., Dogan K., TÖRNÜK F., Tamturk F.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
, cilt.15, sa.1, ss.84-92, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Investigation of potential use of by‐products from cold‐press industry as natural fat replacers and functional ingredients in a low‐fat salad dressing
Tekin Çakmak Z. H., Karasu S., Kayacan Çakmakoğlu S., Akman P. K.
Journal Of Food Processing And Preservation , ss.1-13, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Characterization of physicochemical and antioxidant properties of Bayburt honey from the North-east part of Turkey
Bayram N. E., Kara H. H., Can A. M., BOZKURT F., AKMAN P. K., Vardar S. U., et al.
JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH
, cilt.60, sa.1, ss.46-56, 2021 (SCI-Expanded)
2020
2020Development and characterization of sodium alginate based active edible films incorporated with essential oils of some medicinal plants
Mahcene Z., Khelil A., Hasni S., Akman P. K., Bozkurt F., Birech K., et al.
INTERNATIONAL JOURNAL OF BIOLOGICAL MACROMOLECULES
, cilt.145, ss.124-132, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Effect of Different Drying Methods on Total Bioactive Compounds, Peholic Profile, in Vitro Bioaccessibility of Phenolic and HMF Formation of Persimmon
Kayacan Çakmakoğlu S., Karasu S., Akman P. K., Goktas H., Doymaz İ., Sağdıç O.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.118, sa.2020, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Effect of different drying methods on total bioactive compounds, phenolic profile, in vitro bioaccessibility of phenolic and HMF formation of persimmon
KAYACAN S., KARASU S., AKMAN P. K., Goktas H., DOYMAZ İ., SAĞDIÇ O.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.118, 2020 (SCI-Expanded)
2019
2019Fabrication of Curcumin-loaded Gliadin Electrospun Nanofibrous Structures and Bioactive Properties
AKMAN P. K., BOZKURT F., Balubaid M., YILMAZ M. T.
FIBERS AND POLYMERS
, cilt.20, sa.6, ss.1187-1199, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Development of probiotic carrier dried apples for consumption as snack food with the impregnation of Lactobacillus paracasei
Akman P. K., Uysal E., Ozkaya G., Törnük F., Durak M. Z.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.103, ss.60-68, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Electrospraying method for fabrication of essential oil loaded-chitosan nanoparticle delivery systems characterized by molecular, thermal, morphological and antifungal properties
Yilmaz M. T., YILMAZ A., AKMAN P. K., BOZKURT F., Dertli E., BASAHEL A., et al.
Innovative Food Science and Emerging Technologies
, cilt.52, ss.166-178, 2019 (SCI-Expanded)
2018
2018PRODUCTION OF GHK TRIPEPTIDE EMBEDDED POLY VINYL ALCOHOL-NANOFIBERS
Budama-Kilinc Y., Cakir-Koc R., Eren G. O., AKMAN P. K., YILMAZ M. T.
FRESENIUS ENVIRONMENTAL BULLETIN
, cilt.27, sa.2, ss.1202-1209, 2018 (SCI-Expanded)
2016
2016A novel antifungal surface-coating application to limit postharvest decay on coated apples: Molecular, thermal and morphological properties of electrospun zein–nanofiber mats loaded with curcumin
YILMAZ A., BOZKURT F., Cicek P. K., Dertli E., DURAK M. Z., YILMAZ M. T.
Innovative Food Science and Emerging Technologies
, cilt.37, ss.74-83, 2016 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
2024Optimization of spray-drying process parameters for microencapsulation of three probiotic lactic acid bacteria selected by their high viability rate in sucrose and fructose levels and high temperatures
Bagdat E. S., AKMAN P. K., Kutlu G., TÖRNÜK F.
Systems Microbiology and Biomanufacturing
, cilt.4, sa.2, ss.687-698, 2024 (Scopus)
2023
2023Effect of ethanolic extract of Cephalaria syriaca on dough rheological properties from different wheat flour blends: A comparative study with ascorbic acid
Bekiroğlu H., Akman P. K., Topçu Ö., Törnük F., Memiş S., Bağdat E. Ş., et al.
European Food Science and Engineering , cilt.4, sa.1, ss.26-32, 2023 (Hakemli Dergi)
2019
2019Improvement of Bioavailability of Sage and Mint by Ultrasonic Extraction
Doğan K., Akman P. K., Törnük F.
International Journal of Life Sciences and Biotechnology , cilt.2, sa.2, ss.122-135, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
2019Tree barks as potential sources of value-added components for the food industry
Doğan K., Akman P. K., Törnük F.
International Journal of Food Technology and Nutrition , cilt.2, ss.25-35, 2019 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
2024Production of Fruit-Based Cocolin-Like Tablet Product
Kılavuz T., Bozkurt F., Akman P. K., Özmen D., Toker Ö. S.
International Food Innovation and Sustainability Congress, İstanbul, Türkiye, 16 Mayıs - 18 Ağustos 2024, ss.167
2022
2022SOĞUK PRESS KETEN YAĞI YAN ÜRÜNÜNDEN ELDE EDİLEN GAM BAZLI AKTİF YENİLEBİLİR ANTİMİKROBİYAL FİLMLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU
Kopuz Ş., Karasu S., Akman P. K., Tekin Çakmak Z. H.
VII. INTERNATIONAL BATTALGAZİ SCIENTIFIC STUDIES CONGRESS, Malatya, Türkiye, 28 - 29 Ocak 2022, ss.785-786
2021
2021Bioactive and functional properties of gliadin hydrolysates
BOZKURT F., BEKİROĞLU H., AKMAN P. K., TEKLE Ş., KARASU S., SAĞDIÇ O.
BIO Türkiye-Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi, Türkiye, 9 - 11 Eylül 2021
2019
2019Production of fruit based drinks as carriers of probiotic bacteria Lactobacillus rhamnosus sp.
Akman P. K., Törnük F., Yetim H.
10th Probiotics, Prebiotics & New Foods, Rome, İtalya, 8 - 10 Eylül 2019, ss.84
2019
2019Tree barks as potential sources of value-added components for food industry
Doğan K., Akman P. K., Törnük F.
International Congress on Natural, Health Sciences and Technology, Tetovo, Makedonya, 15 - 17 Mayıs 2019, ss.510-511
2018
2018Fruits as carrier for probiotic bacteria: survival of Lactobacillus paracasei and Lactobacillus GG in persimmon fruit
AKMAN P. K., TÖRNÜK F., TOKER Ö. S.
European Biotechnology Congress, Athens, Yunanistan, 26 - 28 Nisan 2018, cilt.280, sa.30
2018
2018A novel probiotic carrier fruit-based snack food: Apricot pestil
Uslu E. S., Ucak G., AKMAN P. K., TÖRNÜK F.
European Biotechnology Congress, Athens, Yunanistan, 26 - 28 Nisan 2018, cilt.280, sa.30
2018
2018Edible Films as Carrier for Probiotic Bacteria: Survival of Lactobacillus paracasei in Sodium Alginate Based Films
TÖRNÜK F., AKMAN P. K., Uysal E.
I. International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 09 Mayıs 2018, ss.361
2018
2018Preparation and Characterization of Curcumin Loaded Ovalbumin Nanoparticles
TÖRNÜK F., AKMAN P. K., Bozkurt F.
I. International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 09 Mayıs 2018, ss.343
2018
2018The effect of different extraction methods on total phenolic and antioxidant composition of hawthorn berries
Uçak Özkaya G., Akman P. K., Törnük F., Yetım H.
The 4th International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, Lefkoşa, Kıbrıs (Kktc), 19 - 21 Nisan 2018, ss.323
2017
2017New combination strategy of doxorubicin and epoxomicin in biocompatibility: Biodegradable polymeric nanoparticles increase apoptosis in breast cancer cells
Kucuksayan E., BOZKURT F., Ozben T., CICEK P. K., HANİKOĞLU A., YILMAZ M. T.
European Biotechnology Congress, Dubrovnik, Hırvatistan, 25 - 27 Mayıs 2017, cilt.256
2017
2017Development of gliadin based electrospun nanofiber carriers for colloidal delivery of curcumin: Characterization of morphological, fluorescence, molecular, thermal, crystallographic and bioactive properties
YILMAZ M. T., Bozkurt F., AKMAN P. K., CEYLAN Z.
Nanotechnology and Nanomaterials (NANO 2017), Chernivtsi, Ukrayna, 25 Mayıs 2017, ss.74-75
2017
2017Nanoemulsion-based delivery systems to improve functionality of oregano essential oil: Molecular characterization and in-vitro antifungal activity
Ermiş E., Akman P. K., Meral R., Yılmaz A., Dertli E., Yılmaz M. T.
European Biotechnology Congress, Dubrovnik, Hırvatistan, 25 Mayıs 2017, ss.5-9
2017
2017Bayburt’un farklı bölgelerinden elde edilen balların GC-MS tekniği ile değerlendirilmesi
YILMAZ M. T., Dertli E., Bozkurt F., CEBI N., AKMAN P. K., KARA H.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF), Nevşehir, Türkiye, 15 Mayıs 2017, ss.23-26
2017
2017Polymeric nanofibers for tissue engineering
Eren G. Ö., KILINÇ Y., ÇAKIR KOÇ R., AKMAN P. K., YILMAZ M. T.
22nd International Biomedical Science & Technology Symposium, Ankara, Türkiye, 12 Mayıs 2017, ss.155
2016
2016Elektro-püskürtme tekniği ile uçucu yağ yüklü kitosan nanoparçacıklarının sentezi, karakterizasyonu ve antifungal özelliklerinin belirlenmesi
YILMAZ M. T., YILMAZ A., DERTLI E., Bozkurt F., AKMAN P. K.
Gıda, Metabolizma & Sağlık: Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi, İstanbul, Türkiye, 28 Kasım 2016, ss.1-3
2016
2016Dinamik ışık saçılım spektroskopisi (DLS) ile zein polimerlerinin mikroreolojik özelliklerinin belirlenmesi
Yılmaz M. T., Poyraz E., Bozkurt F., Akman P. K.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.17
2016
2016Şeker Pancarı Posası Pektini ve Şeker Pancarı Posası Modifiye Pektinin Prebiyotik Özelliğinin Belirlenmesi
Muslu A., Akman P. K., Yılmaz M. T.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.12-17
2016
2016Antibacterial activity of curcumin loaded gliadin nanofiber mats fabricated by electrospinning technique
Yılmaz M. T., Akman P. K., Sağdıç O.
12th Nanoscience and Nanotechnology Conference, Kocaeli, Türkiye, 3 - 05 Haziran 2016
2016
2016Production of Gliadin Nanoparticles Using Electrospray Deposition System
Subaşı B., Akman P. K., Yılmaz M. T.
15th International Cereal and Bread Congress, İstanbul, Türkiye, 18 - 20 Nisan 2016, ss.89-90
2015
2015Elektrodöndürme Tekniği ile Üretilen Gliadin Nanoliflerinden Kurkumin Salınımı
Yılmaz M. T., Bozkurt F., Akman P. K.
18. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, Konya, Türkiye, 18 - 20 Aralık 2015, ss.12, (Özet Bildiri)
2015
2015Kurkumin Yuklu Zein Lifi ile Yuzeyleri Kaplanan Elmalarda Antifungal Aktivitenin Incelenmesi
Bozkurt F., Akman P. K., Dertli E., Durak M. Z., Yılmaz M. T.
18. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi, Konya, Türkiye, 18 - 20 Aralık 2015, ss.23-25
2015
2015The Evaluation of Sugar Profiles of Honey Samples Obtained from Various Regions of Bayburt Using HPLC with Refractive Index Detector
Akman P. K., Dertli E., Yılmaz A., Yılmaz M. T.
The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Sarajevo, Bosna-Hersek, 1 - 03 Ekim 2015, ss.56-58, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2023
2023Biodegradable polymer nanocomposites for food packaging applications
TÖRNÜK F., AKMAN P. K.
Biodegradable and Biocompatible Polymer Nanocomposites: Processing, Characterization, and Applications, Kalim Deshmukh, Mayank Pandey, Editör, Elsevier, ss.639-674, 2023
Desteklenen Projeler
2015 - Devam Ediyor
2015 - Devam EdiyorElektrosprey kaplama yöntemi ile kurkumin yüklü gliadin nanotaşıyıcılarının üretimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
YILMAZ M. T., AKMAN P. K.
2020 - 2022
2020 - 2022Kalorisi Azaltılmış, Fonksiyonel ve Doğal, Probiyotikli Laktoferment Meyve Bazlı İçecek Üretimi
TÜBİTAK Projesi
(Proje Sonuç Raporu)
Törnük F. (Yürütücü), Durak M. Z.
2019 - 2021
2019 - 2021Lactobacillus plantarum İçeren Probiyotik Taşıyıcısı Yenilebilir Sodyum Aljinat Filmi Üretimi, Karakterizasyonu Ve Gıda Ambalaj Materyali Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
TÖRNÜK F. (Yürütücü), AKMAN P. K., Bozkurt F., Doğan K.
2015 - 2019
2015 - 2019Farklı meyve atıklarından elde edilen doğal polimerlerin biyoaktif ve reolojik özelliklerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
YILMAZ M. T. (Yürütücü), AKMAN P. K., BOZKURT F.
2016 - 2018
2016 - 2018Biyoaktif madde yüklü gluten ikame protein kaplı nanotaşıyıcılarının elektrosprey kaplama yöntemi ile üretimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
AKMAN P. K., TÖRNÜK F. (Yürütücü)
2015 - 2018
2015 - 2018Gıdalarda kullanılabilir koloidal ovalbumin kaynaklı nanotaşıyıcıların üretimi ve stabilitelerinin belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
AKMAN P. K., YILMAZ M. T., TÖRNÜK F. (Yürütücü), BOZKURT F.
2015 - 2018
2015 - 2018