Prof. Dr. Enes DERTLİ


Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.


WoS Araştırma Alanları: Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG), Yaşam Bilimleri (LIFE)


Avesis Araştırma Alanları: Gıda Mühendisliği, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik


Yayınlardaki İsimler: Dertli E., Dertli Enes

Araştırmacı kurumdan ayrılmıştır

Metrikler

Yayın

221

Yayın (WoS)

110

Yayın (Scopus)

135

Atıf (WoS)

1565

H-İndeks (WoS)

19

Atıf (Scopus)

2814

H-İndeks (Scopus)

30

Atıf (Scholar)

388

H-İndeks (Scholar)

8

Atıf (Diğer Toplam)

2

Proje

40

Tez Danışmanlığı

10

Açık Erişim

38
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Duyurular & Dokümanlar

Vitamin üretimi
Ders Notu
20.12.2021

Vitamin üretimi 


Amino asit üretimi
Ders Notu
13.12.2021

Amino asit üretimi 


BİYOTEKNOLOJİK YOLLA ENZİM ÜRETİMİ
Ders Notu
13.12.2021

BİYOTEKNOLOJİK

YOLLA ENZİM

ÜRETİMİ


Organik Asit üretimi
Ders Notu
6.12.2021

Organik Asit üretimi 


Fermantasyon sonrası işlemler
Ders Notu
6.12.2021

Fermantasyon sonrası işlemler 


Endüstriyel Fermantasyon
Ders Notu
3.11.2021
Ders 5
Ders Notu
3.11.2021

Mikrobiyal Metabolizma ürünleri 


Ders 4
Ders Notu
27.10.2021
Mikrobiyal Gelişim
Ders Notu
19.10.2021
Gıda Biyoteknolojisi Hafta 2
Ders Notu
10.10.2021
Gıda Biyoteknolojisi notları
Ders Notu
10.10.2021

Eğitim Bilgileri

2011 - 2014

2011 - 2014

Doktora

University of East Anglia, Birleşik Krallık

2006 - 2008

2006 - 2008

Yüksek Lisans

Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

2002 - 2006

2002 - 2006

Lisans

Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Araştırma Alanları

Gıda Mühendisliği

Biyoteknoloji

Mikrobiyoloji

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Akademik Unvanlar / Görevler

2020 - Devam Ediyor

2020 - Devam Ediyor

Doç. Dr.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Mühendisliği Böl.

Yönetimsel Görevler

2018 - 2020

2018 - 2020

Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü

Bayburt Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi

2015 - 2019

2015 - 2019

Uluslararası Ofis Başkanı

Bayburt Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü

Akademi Dışı Deneyim

2015 - Devam Ediyor

2015 - Devam Ediyor

Kurucu

DERLAB, Kurucu

Yönetilen Tezler

SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler

Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2023

2023

1. Laktik Asit Bakterilerinin Bağışıklık Sistemini Geliştirmedeki Rolü

DERE S., DERTLİ E., SAĞDIÇ O.

Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi, 13 - 16 Eylül 2023, (Özet Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2019

2019

2. Implementation of Supercritical Fluid Extraction in Food Technology

TÜYSÜZ B., DERTLİ E., ÇAKIR Ö., ŞAHİN E.

International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 19 Eylül 2019 - 21 Eylül 2109, cilt.25, ss.716-721

2019

2019

3. Efficient Biocatalytic Synthesis of (S)-1-(4-Methoxyphenyl) Ethanol by Saccharomyces Uvarum as a Whole-cell Biocatalyst

ŞAHİN E., DERTLİ E.

International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2019, cilt.25, ss.171-175, (Tam Metin Bildiri)

2019

2019

4. Potential Health Promoting Functions of Exopolysaccharides (EPS) from Lactic Acid Bacteria (LAB)

VURMAZ M., ŞAHİN E., DERTLİ E.

International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2019, cilt.25, ss.1376-1382

2019

2019

5. Synthesis of Enantiopure (S)-1-(2-Chlorophenyl) Ethanol Using Whole‐cell Lactobacillus Curvatus Biotransformation

ŞAHİN E., DERTLİ E.

International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2019, cilt.25, ss.176-180

2019

2019

6. Bioactive Peptides: Formation and Impact Mechanisms

TÜYSÜZ B., DERTLİ E., ÇAKIR Ö., ŞAHİN E.

International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2019, cilt.25, ss.736-743

2019

2019

7. Storage Stability of Probiotic Weisella cibaria N9 in Freeze-Dried Form

GÜL L. B., GÜL O., DERTLİ E., ÇON A. H.

10th Probiotics, Prebiotics New Foods, Nutraceuticals and Botanicals for Nutrition Human and Microbiota Health, Roma, İtalya, 8 - 10 Eylül 2019

2019

2019

9. FONKSİYONEL GIDA KAVRAMI VE POST-BİYOTİKLER

Çanakçi B., ÇAKIR Ö., ŞAHİN E., DERTLİ E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2019

2019

10. ÖNEMLİ BİR PREBİYOTİK OLARAK İNÜLİN

Kaya Y., ŞAHİN E., DERTLİ E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2019

2019

11. AHLAT (Pyrus elaegrifolia L.) MEYVESİNDEN ELDE EDİLEN PEKTİNİNKARAKTERİZASYONU

ÇAKIR Ö., Tüysüz B., DERTLİ E., ŞAHİN E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2019

2019

12. BAKTERİYOFAJLARIN BİYOKORUYUCU OLARAK GIDA SANAYİİNDEKULLANIM OLANAKLARI

Vurmaz M., ŞAHİN E., DERTLİ E.

MAS INTERNATIONAL CONFERENCEON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURALMEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 Mayıs - 05 Şubat 2019

2019

2019

13. YABANİ MEYVELERİN ANTİOKSİDAN POTANSİYELİ

İlhan E. P., ÇAKIR Ö., DERTLİ E., ŞAHİN E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2019

2019

14. FARKLI BİR KAYNAK OLARAK KUŞBURNU MEYVESİNDEN PEKTİNİNKARAKTERİZASYONU

Çanakçi B., ÇAKIR Ö., ŞAHİN E., DERTLİ E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2019

2019

15. FRUKTOFİLİK LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN GIDA TEKNOLOJİLERİAÇISINDAN ÖNEMİ

Kaya Y., ŞAHİN E., DERTLİ E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2019

2019

16. LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ ve BAĞIŞIKLIK ÜZERİNE POTANSİYELETKİLERİ

Vurmaz M., ŞAHİN E., DERTLİ E.

MAS EUROPEAN INTERNATIONAL CONGRESSON MATHEMATICS-ENGINEERING-NATURAL MEDICAL SCIENCES-V, Erzurum, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2019

2018

2018

17. Indispensable biocatalysts of asymmetric reduction reactions: pure enzymes and whole cells

ŞAHİN E., TOZLU C., DERTLİ E., SERENCAM H.

1. International Technological Sciences and Design Symposium (ITESDES-18), Giresun, Türkiye, 27 - 29 Haziran 2018, ss.1259-1264

2018

2018

18. Indispensable Biocatalysts of Asymmetric Reduction Reactions: Pure Enzymes and whole cells

ŞAHİN E., TOZLU C., DERTLİ E., SERENCAM H.

1. INTERNATIONAL TECHNOLOGICAL SCIENCES AND DESIGN SYMPOSIUM, Giresun, Türkiye, 27 - 29 Haziran 2018

2018

2018

19. Lactic Acid Bacteria as Whole Cell Biocatalyst

ŞAHİN E., DERTLİ E.

2nd International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, Ankara, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2018

2018

2018

20. Yeast Cells as a Biotransformation agents for Asymmetric Synthesis

ŞAHİN E., DERTLİ E.

2nd International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, Ankara, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2018

2018

2018

21. Laboratory Scale-up Synthesis of Enantiomerically Pure (S)-1-phenylethanol by Candida zeylanoides as a Whole Cell Biocatalyst

ŞAHİN E., DERTLİ E.

2nd International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, Ankara, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2018, (Tam Metin Bildiri)

2018

2018

22. A Leuconostoc lactis strain for the potential production of chiral secondary alcohols

ŞAHİN E., DERTLİ E.

1st INTERNATIONALCONFERENCE ON FOODAGRICULTURE AND ANIMALSCIENCES, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Ekim 2018

2018

2018

23. Immobilization of enzymes and industrial applications alcohols

ŞAHİN E., DERTLİ E.

INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD,AGRICULTURE AND ANIMAL SCIENCES, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Ekim 2018

2018

2018

24. Role of alcohol dehydrogenases for the production of chiral secondary alcohols

ŞAHİN E., DERTLİ E.

1st INTERNATIONALCONFERENCE ON FOODAGRICULTURE AND ANIMALSCIENCES, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Ekim 2018

2018

2018

25. Biocatalysts in Asymmetric Organic Synthesis

ŞAHİN E., DERTLİ E.

2nd International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, Ankara, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2018

2018

2018

26. Production of a heteropolymeric exopolysaccharide by a Lactobacillus plantarum strain

ŞAHİN E., DERTLİ E.

1st INTERNATIONALCONFERENCE ON FOODAGRICULTURE AND ANIMALSCIENCES, Antalya, Türkiye, 3 - 07 Ekim 2018

2018

2018

27. Strategies to develop novel oligosaccharides by glucansucrases from LacticAcid Bacteria (LAB)

DERTLİ E.

1st INTERNATIONALCONFERENCE ON FOODAGRICULTURE AND ANIMALSCIENCES, 3 - 07 Ekim 2018, (Tam Metin Bildiri)

2018

2018

28. Potential of polysaccharide-based nanoparticles for the removal of heavy metals

SERENCAM H., GÜMÜŞ A., ŞAHİN E., DERTLİ E.

1. International Technology Sciencesand Design Symposium, Giresun, Türkiye, 27 - 29 Haziran 2018, ss.509

2018

2018

29. Removal of heavy metals by Lactobacillus spp. isolated from different sources

GÜMÜŞ A., SERENCAM H., ŞAHİN E., DERTLİ E.

1. International Technology Sciences and Design Symposium, Giresun, Türkiye, 27 - 29 Haziran 2018, ss.485

2018

2018

30. Alcohol dehydrogenases as a potential promising tool for green chemistry

TOZLU C., ŞAHİN E., DERTLİ E., SERENCAM H.

1. International Technological Sciences and Design Symposium (ITESDES-18), Giresun, Türkiye, 27 - 29 Haziran 2018, ss.498

2018

2018

31. Fabrication of propolis loaded electrosprayed nanoparticles

ÖZMEN D., Karakas C. Y., YILMAZ A., Dertli E., Bayram N. E., Yilmaz M. T.

European Biotechnology Congress, Athens, Yunanistan, 26 - 28 Nisan 2018, cilt.280, (Özet Bildiri) identifier

2018

2018

33. Enantioselective reduction of aryl and hetero aryl methyl ketones using lactic acid bacteria as a biocatalyst

Tozlu C., ŞAHİN E., DERTLİ E.

International Eurasian Conference on Biological and Chemical Sciences (EurasianBioChem 2018), 26 - 27 Nisan 2018

2018

2018

34. Antimicrobial Activity of Yeasts Isolated From Fruits

ÖZTEKİN S., DERTLİ E., KARBANCIOĞLU GÜLER H. F.

”, EurasianBiochem, International Eurasian Conference on Biological and Chemical Science, 26 - 27 Nisan 2018, (Özet Bildiri)

2017

2017

35. Kadmiyum dekontaminasyonunda laktik asit bakterilerinin kullanım olanaklarının araştırılması

İSPİRLİ H., SERENCAM H., GÜNDOĞDU A., DERTLİ E., ŞAHİN E.

2. Mühendislikte Yeni Teknolojiler Sempozyumu (2nd International Conference on Advanced Engineering Technologies–ICADET 2017), Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017, ss.1438, (Özet Bildiri)

2017

2017

36. Çeşitli Laktik Asit Bakterilerinin Kurşun İyonlarını in Vitro Bağlama Yeteneklerinin Araştırılması

İSPİRLİ H., SERENCAM H., GÜNDOĞDU A., DERTLİ E., ŞAHİN E.

II. International Conferance on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017, ss.1439

2017

2017

37. Biyoindirgeme Reaksiyonlarının Vazgeçilmez Enzimleri: Alkol Dehidrogenazlar

ŞAHİN E., TOZLU C., DERTLİ E.

II. International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017, ss.1448

2017

2017

38. Candida Zeylanoides ile Asetofenon ve türevlerinin Asimetrik İndirgenmesi

ŞAHİN E., DERTLİ E.

II. International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017, ss.1384

2017

2017

39. Bütün Hücrenin Biyokatalist Olarak Kullanımında Yeni Gelişmeler: Tutuklama Teknolojisi

ŞAHİN E., Tozlu C., DERTLİ E.

II. International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017, ss.1447

2017

2017

40. EPS gen kümelerindeki glikoziltransferazlara bağlı karbonhidrat mühendisliği ve önemi

DERTLİ E., ŞAHİN E.

II. International Conference on Advanced Engineering Technologies, Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017, ss.1446, (Özet Bildiri)

2017

2017

44. Tereyağindan Ekzopolisakkarit (EPS) Üreten Laktik Asit Bakterisi İdentifikasyonu

AKGÜL H. İ., DERTLİ E., ŞENGÜL M.

International Conference on Advanced Engineering Technologies, 21 - 23 Eylül 2017

2017

2017

48. Ekşi Hamur ve Ekşi Hamur Ekmeği Üretiminde Farklı Tahıl Tanelerinin Fonksiyonel Etkilerinin İncelenmesi

ALKAY Z., YILMAZ M. T., MUSLU A., DERTLİ E.

2nd International Conference on Advanced Engineering Technologies (ICADET’xx17), Bayburt, Türkiye, 21 - 23 Eylül 2017

2017

2017

54. Bayburt’un farklı bölgelerinden elde edilen balların GC-MS tekniği ile değerlendirilmesi

ÇEBİ N., BOZKURT F., ÇİÇEK P. K., DERTLİ E., KARA H. H., YILMAZ M. T.

International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF), KAPADOKYA, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017

2017

2017

55. Bayburt’un farklı bölgelerinden elde edilen balların GC-MS tekniği ile değerlendirilmesi

ÇEBİ N., ÇİÇEK P. K., DERTLİ E., KARA H. H., YILMAZ M. T.

International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF), 15 - 17 Mayıs 2017

2015

2015

58. Teknofonksiyonel yönleriyle Laktik Asit Bakterileri

hümeyra i., demirbaş f., MERCAN E., DERTLİ E.

Mühendislikte Yeni Teknolojiler, Türkiye, 22 - 23 Ekim 2015

2015

2015

61. Optimization of Pectin Extraction Conditions From Sugar Beet Pulp Response SurfaceMethodology Approach

muslu a., DERTLİ E., YILMAZ M. T., TOKER Ö. S.

The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 Ekim 2015

2015

2015

62. Biodiversity of LAB species in Turkish sourdough

DERTLİ E., MERCAN E., ARICI M., YILMAZ M. T., Sağdıç O.

6th Sourdough Symposium, 30 Eylül - 02 Ekim 2015, (Özet Bildiri)

Desteklenen Projeler

2022 - 2024

2022 - 2024

Harnessing glucansucrasebased glucooligosaccharides to improve gut health and model food application

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

DERTLİ E. (Yürütücü), KARASU S., ARICI M., İSPİRLİ H., SAĞDIÇ O., NARBAD A., et al.

2021 - 2023

2021 - 2023

Elma posası kullanılarak laktik asit bakterisi ile mannitolün üretimi ve optimizasyonu

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

ŞİMŞEK Ö. (Yürütücü), DERTLİ E.

2021 - 2022

2021 - 2022

Arı poleninin doğal fermantasyonu ile inovatif arı ekmeği Perga geliştirilmesi

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans

DERTLİ E. (Yürütücü), Poyraz F.

2021 - 2022

2021 - 2022

Glukansükraz temelli özgün polioligosakkaritlerin üretimi karakterizasyonu ve prebiyotik rollerinin değerlendirilmesiSürdürülebilir Kalkınma

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

DERTLİ E. (Yürütücü), SAĞDIÇ O., İSPİRLİ H.

2021 - 2022

2021 - 2022

Peynirlerde Geç Şişmeye Sebep Olan Clostridium Türleri Üzerine Laktik Asit Bakterilerinin Etkileri

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

ARICI M. (Yürütücü), DERTLİ E., DEMİRBAŞ F. N.

2018 - 2019

2018 - 2019

Ekmek üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmak üzere Tip 3 ekşi hamur tozu üretimi

TÜBİTAK Projesi , 1512 - Girişimcilik Aşamalı Destek Programı

İspirli H.(Yürütücü), Dertli E.

2017 - 2019

2017 - 2019

Nadir Bir Ekzopolisakkarit OlarakAlternanın Fonksiyonel Etkilerinin Belirlenmesi, Alternan Üretiminden SorumluAlternansükraz Enziminin Ekspresyonu ve Aktivitesinin Tespiti

TÜBİTAK Projesi , 3501 - Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı

Dertli E. (Yürütücü)

2017 - 2019

2017 - 2019

Tarhana Üretimi Için Fonksiyonel Ekzopolisakkaritlerin Ve Üretici Laktik Asit Bakterilerinin Belirlenmesi

TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

Dertli E., Şimşek Ö.(Yürütücü)

2015 - 2018

2015 - 2018

Geleneksel Ekși Hamur Ekmeği Üretimine Yönelik Teknolojik Özellikleri Yüksek Yerli Ticari Starter Kültür Üretimi

TÜBİTAK Projesi , 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

Dertli E., Durak M. Z. (Yürütücü)

2014 - 2016

2014 - 2016

Gıda Atıklarından Elde Edilen Modifiye Pektinin Reolojik Prebiyotik ve Fonksiyonel Özelliklerinin BelirlenmesiSürdürülebilir Kalkınma

TAGEM Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Projesi

Dertli E., Yılmaz M. T. (Yürütücü)

Ödüller

Aralık 2021

Aralık 2021

TÜBA GEBİP

Tüba



Burslar

2010 - Devam Ediyor

2010 - Devam Ediyor

MEB Doktora Bursu

Milli Eğitim Bakanlığı

Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (WOS): 1155

h-indeksi (WOS): 19